بلغور گندم
یکی از سادهترین و پرکاربردترین غلات که در بسیاری از غذاهای سنتی و محلی مورد استفاده قرار میگیرد. این دانه فرآوری شده به صورت ارگانیک دارای ارزش غذایی زیادی است و اما میزان کالری آن نسبت به سایر غلاتها بسیار کمتر بوده و مصرف آن برای افراد دارای رژیم غذایی خاص بسیار مناسب است. همچنین این نوع بلغور به دلیل داشتن آهن، منیزیم و منگنز فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد و با گنجاندن آن در وعده غذایی مقدار قابل توجهی از مواد مغذی موردنیاز بدن را تأمین میکند. از این رو در این مقاله قصد داریم که بیان خواص و نحوه استفاده این نوع بلغور در غذاهای مختلف بپردازیم.
بلغور گندم چیست؟
بلغور نوعی غلات است که از گندم خشک و آسیاب شده درست میشود که ترکیبی از جوانه غلات، سبوس و آرد دانه است. این ماده غذایی را میتوانید به صورت بستهبندی شده و آماده شده از فروشگاههای معتبر خریداری کنید یا اینکه آن را به صورت سنتی درست کنید. از آنجایی که فرایند درست بلغور نیاز به صرف زمان زیادی دارد، بهتر است بلغور گندم که قبل از بستهبندی پخته و خشک شده است را تهیه کنید و در غذاهای مختلف بریزید. این نوع بلغورها برای پختن زمان کمتری را نیاز دارند و حین پخت ارزش غذایی آنها اعم از پروتئین، فیبر و ویتامینهای مختلف آن به خصوص گروه B حفظ میشود.
کاربرد انواع بلغور گندم
بلغور به دست آمده از دانه گندم از نظر درصد آسیابشدگی به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشود که هر کدام برای استفاده در غذاهای مختلف کاربرد دارد. هنگام خرید این ماده غذایی در بازار با 4 نوع بلغور روبرو میشوید که موارد مصرف آنها متفاوت است. در این بین بلغور خیلی ریز برای درست کردن فرنی و تبوله بسیار مناسب است. نوع ریز و متوسط آن برای حلیم، بلغور درشت برای پلو و نوع بسیار درشت آن برای تهیه انواع سوپ مناسب خواهد بود.
فواید مصرف بلغور برای تامین سلامتی بدن
مصرف انواع غلات سبوسدار مانند بلغور فواید زیادی برای تامین سلامتی بدن دارد و از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری کرده و باعث بهبود هضم غذا در مصرفکننده نیز میشود. از طرفی دیگر طبع بلغور درست شده از دانه گندم، گرم و تر است و مصرف آن به افراد دارای مزاج سرد توصیه میشود. از مهمترین ویژگیهای دیگر بلغور گندم میتوان به میزان کالری و چربی پایین آن اشاره کرد که مناسب استفاده افراد دارای رژیم غذایی لاغری است. بلغور دارای اسید آمینههای بسیاری است که اعضای بدن برای رشد و نمو نیاز ضروری به آنها دارد. براین اساس با توجه به خواص بیشمار این ماده مغذی به بیان دیگر خواص آن برای پیشگیری و درمان بیماریها خواهیم پرداخت تا با اطلاع از آنها سعی کنید در برنامه غذایی هفتگی خود بلغور را قرار دهید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
در ماده غذایی فرآوری شده از دانه گندم مواد معدنی و ویتامینهای متعددی وجود دارد که تاثیر بسزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته و باعث بهبود عملکرد بدن خواهد شد. از طرف دیگر، بلغور غنی از ماده مغذی روی بوده که برای تامین ایمنی بدن بسیار ضروری است.
تاثیر مصرف بلغور گندم بر تامین سلامتی قلب و عروق
مصرف این نوع غلات میتواند تاثیر مثبتی روی بهبود عملکرد قلب داشته باشد. همچنین بلغور دارای سبوس و فیبر بالایی است و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در افرادی که به مصرف مداوم آن غذاهای مختلف عادت دارند، کاهش خواهد یافت.
کنترل قند خون و دیابت
غلات سبوسدار به دلیل داشتن فیبر زیاد و کربوهیدراتهای پیچیده سطح انسولین و قند خون را در بدن کاهش میدهند. بنابراین استفاده از این ترکیب گیاهی را به افراد مبتلا به دیابت نوع 2 توصیه میشود. همچنین مصرف بلغور سبب افزایش ترشح انسولین مورد نیاز بدن شده از افت قند خون در افراد مستعد جلوگیری میکند. البته نباید به داشتن این مزیت در مصرف بلغور زیادهروی کنید، چون میتوانید عوارض مخربی را به وجود آورد.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
مصرف مداوم غلات سبوسدار مانند بلغور گندم، سبب رشد باکتریهای سالم روده افراد شده و بهبود عملکرد دستگاه گوارش را به همراه دارد. از طرفی دیگر مصرف غذاهایی با فیبر بالا مانند بلغور باعث درمان و پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی مانند یبوست شده و فرایند هضم غذا در بدن را نیز افزایش میدهد و سلامت روده نیز تضمین خواهد شد.
جلوگیری از پوکی استخوانها
یکی از بیماریها شایع در سالمندان کاهش تراکم استخوانها است که باعث میشود که تحرک آنها کمتر شده و دچار دردهای مزمن در اندام و استخوانهای بدن خود در نواحی مختلف به ویژه پاها و کمر شوند. به همین دلیل چون بلغور دارای مواد معدنی شامل فسفر، منگنز، آهن است مصرف آن باعث بهبود استحکام استخوانها شده و از بروز علائم پوکی استخوان در بدن جلوگیری میکند.
تاثیر بلغور گندم بر لاغری و کاهش وزن
وزن بدن تحت تاثیر عوامل مختلفی کاهش یا افزایش مییابد اما در این بین برنامه غذایی روزانه و مصرف مواد خوراکی روی آن تاثیر مستقیم میگذارد. براساس تحقیقات انجام شده، مصرف زیاد بلغور به دلیل داشتن فیبر بالا و ایجاد احساس سیری در مصرفکنند باعث کاهش جذب کالری و کاهش وزن میشود. بنابراین، قرار دادن این نوع بلغور در کنار سایر غذاهای حاوی فیبر به داشتن یک رژیم غذایی متعادل کمک کرده و به شما با پرهیز از پرخوری کمک خواهد کرد که یک وزن مناسب را داشته باشید.
بهبود خواب روزانه
بلغور فرآوری شده از دانههای گندم دارای منیزیم بالایی است که باعث ایجاد آرامش در سیستم عصبی و ذهن افراد میشود. بنابراین به افرادی که دچار مشکل بیخوابی و اختلال خواب روزانه هستند همواره توصیه میشود که مصرف بلغور گندم را در رژیم غذایی خود قرار دهند تا خوابی راحت و طولانی داشته باشند.
کاهش حمله آسم در کودکان
اغلب کودکان با بیماری تنفسی همچون آسم درگیر هستند. براساس بررسی نتایج برخی از تحقیقات، افزایش مصرف بلغور حاصل از گندم باعث کاهش احتمال حمله آسم در کودکان میشود. همچنین بلغور به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C و E باعث کاهش بیماریهای ریوی و بروز مشکلات در مجاری تنفسی کودکان خواهد شد.
عوارض مصرف بیش از حد بلغور گندم
استفاده بیش از حد از هر ماده خوراکی به طور قطع عوارض بسیاری برای بدن خواهد داشت و در این بین نباید در مصرف بلغور گندم نیز زیادهروی کرد و باید در حد اعتدال از آن در غذاهای مختلف استفاده کرد. به طور کلی منعی برای مصرف این نوع بلغور وجود ندارد. اما مصرف بیرویه این ماده غذایی میتواند باعث بروز حساسیت و اگزما شود و همچنین با مصرف بیش از حد بروز مشکلات و بیماریهای دیگری مانند نفخ، درد شکم، اسهال، سردرد و درد مفاصل نیز دور از انتظار نیست. در این به افرادی که دچار زخم و ورم معده و با ناراحتیهای گوارشی و اختلالات مزمن روده و سندرم روده تحریکپذیر مواجه هستند، توصیه میشود که از مصرف این بلغور خودداری کنند تا بیماری آنها تشدید نشود. همچنین افرادی که به گندم یا گلوتن حساسیت دارند نباید این ماده غذایی را مصرف کنند همچنین افرادی که مبتلا به سرطان دستگاه گوارش و هاضمه هستند یا دچار فشار خون بالا بوده و مشکل انسداد عروق دارند، بهتر است از در مصرف بلغور جوانب احتیاط را مدنظر قرار دهند.
تفاوت بلغور گندم با گندم در چیست؟
بلغور یکی از فرآوردههای حاصل از گندم است که از خرد شدن دانههای پخته شده آن به دست میآید. یکی از تفاوت فاحش بلغور با دانه گندم در ابعاد آنها است به طوری که بلغور ریزتر از گندم است و زودتر نیز پخته میشود و بنابراین مصرف بلغور برای سالمندان و کودکان بسیار مناسبتر است. این ماده غذایی تولید شده از گندم خشک شده و خرد شده کاربرد بسیاری در تهیه انواع پیش غذا دارد و چون بسیار سریع پخته شده برای تهیه غذاهای فوری کاربرد فراوانی دارد. برای درست کردن بلغور کافی است گندم پخته شده را پس از خشک شدن درون آسیاب به صورت نیمکوب خرد کنید اما مراقب باشید که به آرد تبدیل نشود. این ماده مغذی را در پخت بسیاری از غذاها میتوانید استفاده کنید و مواد مغذی آن بهرهمند شوید.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم که شما را با خواص بلغور گندم آشنا کنیم و برخی از موارد مصرف آن را بیان کردیم. همانطور که گفته شد این نوع بلغور دارای فواید زیادی برای سلامتی بدن است و در بهبود هضم غذا در روده و معده، افزایش عملکرد بدن برای گردش خون و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر بوده و از بروز علائم بسیاری از بیماریهای مزمن جلوگیری میکند. بنابراین این ماده غذایی بسیار خوشمزه به شکلهای گوناگون در مواد غذایی مختلف اعم از سوپ و فرنی مورد استفاده قرار میگیرد و منبع فراوانی از منگنز، منیزیم، آهن و فیبر است. بنابراین همواره مصرف آن در وعده غذایی کودکان توصیه میشود چرا که باعث بهبود رشد و نمود بدن آنها خواهد شد. البته افرادی که به محصولات فرآوری شده از گندم حساسیت دارند، باید از مصرف بلغور خودداری کنند چرا که احتمال بروز واکنشهای آلرژیک در بدن آنها ممکن است.
از این رو برای بهرهمندی از فواید بیشمار بلغور بهتر است که انواع مختلف آن را از فروشگاه معتبر ما با بالاترین کیفیت خریداری کنید.